Stanovanje MB

Apartment MB

Idejna zasnova in projekt za izvedbo prenove stanovanja

Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Faza: izvedeno, 2020
Površina: 60 m2
Naročnik: zasebni
Avtor projekta: Manja Bergant, m.i.a.

Stanovanje, staro več kot 30 let, je doživelo celovito prenovo. Tlorisno se razporeditev prostorov ni veliko spremenila, ker to niso dopuščale obstoječe nosilne stene objekta. V stanovanje se je vgradil nov razvod elektro in strojnih inštalacij, toplotno se je izoliralo tla oziroma strop nad kletjo, izvedel se je nov estrih, povečale so se posamezne odprtine – kjer stene niso bile nosilne, v celoti se je zamenjalo stavbno pohištvo (nova okna, vrata) in na novo opremilo.
Želeli smo, da to nekdaj staro stanovanje postane svetlejše, vizualno večje in bolj odprto. Kljub temu pa smo v sodobno oblikovan interier želeli vključiti dobro ohranjeno opremo iz starega stanovanja in ostalo dediščino. Renovirali smo dedkove Thonetove stole in veliko ovalno mizo, ki sedaj kraljujejo v jedilnici, stola Thonet S32 krasita dnevno sobo, obdržali smo babičin velik zelen keramični pekač – v katerem se nadaljuje tradicionalna peka potice, prav tako je v uporabi ponovno, več kot 40 let star Grundingov radio-gramofon in številne grafike znanih slovenskih umetnikov ob katerih si lahko spočijemo oči v dnevni sobi, osvežili čudovito črno skrinjo, ki sedaj lepša hodnik in je odlično odlagališče za torbice, obsežna knjižna zbirka nobelovcev pa bije v ritmu srca stanovanja – v jedilnici, kjer poteka največ druženja itd.
Sterilnost novega (svetlo siva skoraj laboratorijska tla, bele stene, bele zavese, bela vgradna oprema, bela generalna razsvetljava, siva kopalnica itd.) predstavlja nepopisan kanvas, ki lepo poudari dušo starega. Dva na videz tako različna svetova zaživita v simbiozi sedanjosti.

 

Realized project – renovation of the apartmen

Location: Ljubljana, Slovenia
Project date: 2020
Area: 60 m2
Client: private
Project team: Manja Bergant, m.i.a.