Stanovanje HM

Apartment HM

Idejna zasnova in projekt za izvedbo prenove ter notranje opreme celotnega stanovanja

Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Faza: izvedeno, 2023
Površina: 75 m2
Naročnik: zasebni
Avtor projekta: Manja Bergant, m.i.a.
Foto: Ana Skobe

To na prvi pogled zelo razgibano stanovanje, katerega prostori se prepletajo z notranjo/zunanjimi ložami, je doživelo celovito prenovo in popolno preobrazbo. Na novo so se izvedle vse inštalacije (elektro, strojne), vsa vrata smo izvedli v »inline« izvedbi in jih povišali do stropa, prav tako so »nevidno« vgrajena drsna vrata med bivalnim delom in spalnimi prostor, zunanje lože smo osvežili z novimi ograjami in umirjeno barvo fasade ter vgradili zunanja senčila na motorni pogon. Ohranili smo le vse obstoječe radiatorje, ki pa smo jih skrili za premično izvedenimi lamelnimi stenami.
Vsa vgradna oziroma po meri izvedena oprema je bila izvedena v nevtralnih tonih v beli in svetlo bež barvi s posameznimi poudarki v hrastovem furnirju, ki vnesejo v prostor dodatno toplino. Kljub temu, da se barvna shema opreme ponavlja v vseh prostorih pa smo vsakemu prostoru dali edinstven karakter z različnimi tapetami in bolj drznimi premičnimi kosi opreme in svetili. Stanovanje oblikovno deluje kot celota, čeprav je vsak prostor zase drugačen.
Posebnost stanovanja je tudi »meandrasto« oblikovana fasada, ki ob prvem ogledu obstoječega stanja ni obetala veliko, saj so bili majhni notranji prostori, ki so se odpirali na zunanje lože neizkoriščeni in nepovezani z ostalimi prostori (neizkoriščena bivalna površina). V bivalnem delu smo zato zamenjali vogalno zasteklitev in prestavili balkonska vrata ter s tem oblikovali prijeten bralni kotiček, ki se povezuje z bivalnim delom in prostor poveže v celoto.
V stanovanju sta kopalnica in ločen wc z utility-jem. Vsi sanitarni prostori imajo po tleh in stenah enako keramiko v večjem formatu, velika tuš kabina pa ima po eni steni bolj vpadljivo keramiko v katero sta oblečeni tudi klop v tuš kabini ter konzolni omarici z umivalniki. Svetlo/temen kontrast da prostoru globino in razbije monotonost. Prav tako je bil v kopalnici poseben poudarek na osvetlitvi, ki se prilagaja različnim uporabam prostora tekom dneva (svetloba za ličenje, indirektna svetloba za večerno sproščanje, itd.).

 

Realized project – complete renovation and interior design

Location: Ljubljana, Slovenia
Project date: 2023
Area: 75 m2
Client: private
Project team: Manja Bergant, m.i.a.
Photo credit: Ana Skobe