Stanovanje TM

Apartment TM

Idejna zasnova in projekt za izvedbo prenove ter notranje opreme celotnega stanovanja

Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Faza: izvedeno, 2023
Površina: 130 m2
Naročnik: zasebni
Avtor projekta: Manja Bergant, m.i.a.
Foto: Manja Bergant

Veliko stanovanje, ki se razprostira v dveh nadstropjih, je s celovito prenovo dobilo popolnoma novo podobo. V »pritlični« del stanovanja so umeščeni bivalni prostori, ki so se z odstranitvijo posameznih nenosilnih sten v vstopnem delu stanovanja ter med jedilnico in dnevno sobo, povezali med seboj. Nosilna stena z inštalacijskim jaškom, ki razmejuje vstopni del od kuhinje, je postala osrednje »srce« prostora, ki kljub temu da prostor fizično razmejuje, z novim oblikovanjem postane osrednji element krožne zasnove stanovanja. Stranica stene, ki meji na kuhinjo je bila v celoti oblikovana kot piši/briši/magnetna »tabla« in postane interaktivna površina za celotno družino (urniki, ujeti spomini iz potovanj, lepe misli itd.). Ostale stranice stene pa oklepa sistem večnamenskih omar. Na strani proti dnevni sobi je omara oblikovana kot vitrina, po daljši stranici pa je umeščena dolga garderobna omara.
Ker smo z odstranitvijo sten prostor precej odprli, smo želeli z izbiro talne obloge postaviti nove imaginarne meje med njimi. Vstopni del in del hodnika sta tako zasnovana v terrazzo keramiki, ki se nadaljuje še v dnevni wc, preostali del stanovanja pa je v hrastovem parketu. Vizualno smo prostore povezali s stensko oblogo iz lesenih lamel in tako zmehčali prehod med strogim vstopnim delom in dnevnim prostorom.
Oprema je bila na željo strank oblikovana v nevtralnih odtenkih (bela in svetlo siva) s posameznimi poudarki v obliki steklenih vitrin in lesenih niš.
V sklopu prenove je bilo v celoti obnovljeno tudi stopnišče. V zgornjem nadstropju se je v celoti ohranil lamelni parket, ki je bil osvežen (brušen in lakiran). V celoti sta bili prenovljeni obe kopalnici. Večja kopalnica je oblikovana kot mini domači wellness z manjšo infra savno, ki je bila velika želja stranke. Želja, ki se je sprva zdela kot velik izziv, je sedaj postala realnost in prostor je dobil popolnoma novo podobo.
Po meri je bila oblikovana tudi glavna spalnica, katere garderobni del je bil pred prenovo ločen s steno. Z odstranitvijo nenosilne stene se je spalnica optično povečala in garderobni prostor je postal naravno osvetljen.

 

Realized project – complete renovation and interior design

Location: Ljubljana, Slovenia
Project date: 2023
Area: 130 m2
Client: private
Project team: Manja Bergant, m.i.a.
Photo credit: Manja Bergant